Followers

Thursday, August 22, 2013

Candysocks RM8/1pc RM26/3pcs seluruh Sabah

Grab ur candysocks now!!! this is our 1st batch.. only 10 colours available
- black
- grey
- maroon
- deep pink
- pastel pink
- pastel blue
- pastel green
-pastel orange
- deep purple
- beige/skin

Postage rm6 within Sabah

1 pc - rm8 excluding postage
3 pcs - rm26 include postage

to order : SMS/WECHAT/WHATSAPP 0149500914 (ieka)



My Raya Day


aku nak kongsi apa yg aku perolehi sepanjang hari raya tahun ni.. for me.. cukupla hari raya tu untuk seminggu lebih bagus kalau kita sambut tuk sehari.. bru rasa nikmat berpuasa tu kan.. org sakan makan dan minum.. well.. balas dendam sbb xleh nak makan di siang hari sepanjang bulan Ramadhan.. hehe.. tahun ni Raya ktrng xseberapa.. baju raya kat atas ni pun baju tym wedding babu ieda aritu.. raya kedua just pakai jubah yg aku beli tuk event Dialog Cinta 2 April yang lalu.. then raya ke 3 aku dan familii aku.. bertolak ke Tawau.. bagi memenuhi jemputan perkahwinan ipar babu lina.. so famili aku, famili babu lina, nenek wan n nenek polis beraya di Tawau.. Tawau pernah jadi kampung aku.. yala nenek polis dulu kerja di penjara Tawau.. so kalau x pulang kg di papar kami akan pulang ke tawau.. its almost 16 years ago.. lama btul kan.. hehe.. babu2 yg lain semua jalan jgak.. raya kedua ada yg pi KL.. ada yg pi UK.. 3 minggu kat sna.. skrg ni pun blm balik lagi.. -.- my family had a great moment there in Tawau.. masakan sedap.. brg murah.. mama beli byk brg2 dapur.. penat menunggu.. haha.. 

bukan itu yang aku nak kongsi sebenarnya.. ada 2 benda yg aku sedaya upaya sematkan apa yg aku perolehi sepanjang aku balik kampung.

1) Jangan berharap masa itu berlalu dengan cepat. Nikmat segala saat yg ada sekarang..

"cepatlah masa berlalu.. aku nak kerja"

"tak sabar aku nak kerja"

"cepatlah aku abis belajar"

"cepatlah cuti" 

jgn pernah mengeluh.. sbb nnt bila kau dh kerja ke apakah.. kau akan menyesal sbb tak buat sesuatu itu dengan bersungguh2.. kalau skrg kau tgh belajar.. kau kena bersungguh2.. jgn fikir nak masa berlalu dgn cpt.. aku xpernah kerja.. tpi bila tgk ada senior2 aku yg dh kerja.. dia ckp.. best lg belajar banding kerja.. so kau kena pulun sehabis baik di masa skrg.. bila kau dh kerja.. kau xkan menyesal sbb kau dh buat sehabis baik utkk part bljr.. mcm aku skrg ni.. aku rasa nak putar balik je masa tu ke masa aku tingkatan 5.. aku nak  puluh sehabis baik tuk SPM.. mcm tu jgak di Matrikulasi.. supaya aku dpt kos aku idam2kan.. tpi sbb aku ni xsungguh2.. n biarkan masa berlalu dengan sia2.. aku dptlah subjek yg aku x minat.. n minat belajar pun ntah ke mana.. skrg ni aku kena extend sbb 1 subjek yg perlu ada minat gagal.. so aku kena terima kelemahan aku n do the best sem dpn.. ya.. sudah tiba masanya aku ni graduate tapi aku masih lg di sini.. belajar.. ada hikmah insyaAllah.. :)

2) bersyukur dengan apa yg kau ada sekarang

"ini jak yg mak masak hari ni?"

"bilalah aku nak kaya?"

"bestnya kau dpt ni.. aku ssh sgt nak dpt."

bukan nak kata aku xbersyukur ye.. tapi ada certain kwn2 aku mcm ni.. aku mcm nak ketuk2 je kepala dorng bg sedar sikit.. mak bapa kau dr dulu smpi skrg asyik hulur duit dekat kau.. supaya kau tu hidup..cukup makan cukup pakai.. mgkn apa yg dorng bg itu jela yg dorng mampu bg.. jgn asyik fikir asyik merajuk sbb kau xdpt apa yg org lain xdpt.. kau nmpk org lain lebih sikit kau dh jeles.. mulalah tu nak bandingkan org dgn kau.. setiap org ada part dia masing2.. ada sbb semua tu.. bersyukurlah dgn apa yang kau ada skrg.. seriusly kau akan bahagia.. biarpun kau xda duit xda gadget mahal2 pun tpi bila kau bersyukur semua tu cukup utk kau.. aku bukan main ckp.. ni aku nampak dpn mata aku sndri.. 


kadang2 hidup ni bila kita dh rasa bila kita dh tempuhi bru kita sedar kan? betullah kata org pengalaman itu mengajar diri kita sebenarnya.. bersyukurlah jika Allah memberikan kesempatan utk kita sedar. :)

#PrayForEgpytSyriaPalestin

Wednesday, August 21, 2013

Syukur Alhamdulillah.. cadangan PTPTN disenaraikan dlm CCRIS tidak diteruskan..


Syukur Alhamdulillah.. kalau betul apa yg dikatakan oleh KJ ni benar dan cadangan PTPTN disenaraikan di dalam CCRIS.. amatlah berbahagia orang2 yg meminjam PTPTN.. aku pun tumpang gembira gak.. seriusly td pg aku sgt2 panik smpi aku soh kwn2 aku pi kol pegawai bertanggungjawab PTPTN..

aku pun heran sbnrnya kenapa kerajaan boleh ada fikiran nak cadangkan perkara mcm ni.. dahla xnak bg pendidikan percuma.. tmbh lg dgn bunga yg sedia ada.. betul2 cekik darah.. mentang2 dia cuma pilihan yg orang ramai ada.. majoriti yg meminjam adalah dr golongan yang tidak berkemampuan.. bukan meringankan beban namanya.. itu menambahkan beban kepada mereka..

pemimpin harus sedar yg pelajar masa kini adalah antara peneraju ekonomi yang amat besar kepada negara di masa akan dtg.. kau bg pendidikan percuma kepada 100,00 pelajar every year.. n dlm masa 10 tahun akan dtg kau akan dpt pulangan yang hebat.. it is just y two cents.. nak cakap negara kita ni xda duit.. tk jgak.. x jgak kaya.. tapi dgn ada  PETRONAS.. hasil bumi di Sabah n Sarawak.. kat Semnnjng.. pelancongan.. n tentu sekali cukai yg kita bayar.. cukai jalan, cukai kereta, cukai pintu..mcm2 jenis cukai ada.. takkanlah xboleh dpt pndidikan percuma..?? kan??

kadang2 kerajaan ni lupa.. yg generasi sekarang dh celik.. dh pandai menilai.. generasi bijak pandai.. generasi Y la katakan.. semua ada di jari kami skrg.. kau xboleh treat rakyat mcm kau treat rakyat 20 or 30 tahun yang lalu.. xboleh.. even kau tgk kawan kau ni nampak warak tpi di kepala byk input.. byk benda yg dia boleh debatkan sbb.. maklumat di hujung jari.. kau cari n kau dpt.. kau nilai n kau kritik.. ya.. itulah realiti generasi skrg..

#PrayForEgyptSyriaPalestin

PTPTN msuk CCRIS??

memang tengah panas isu ni sekarang.. walaupun aku ni bukan peminjam PTPTN.. but kawan2 aku ramai yg amik bendalah ni.. mgkn bg mereka PTPTN ni perlu utk meneruskan pelajaran.. 
tapi org lupa pendidikan ini sebenarnya hak asasi kita sebagai rakyat n pemimpin sepatutnya bg FREE je kalau nak study.. ye dok?? jgn nak kata aku ni penyokong tegar PR ye.. tpi itu memang tanggungjawab pemimpin.. 

berbalik kepada topik kita..
kenapa perlu PTPTN ni disenaraikan di dalam CCRIS?
jgn dulu panik.. sebenarnya kerajaan ingin menyenaraihitamkan peminjam yg ingkar sahaja.. bukan semua ye.. yang ingkar sahaja.. yala kalau dh pinjam tu bayarlah balik.. tym studi dulu kemain lg kau berbelanja sakan sampai x ingat duit itu duit pinjam.. orang kasi pinjam nak kau makan.. beli buku tuk bljr.. bukan berjoli beli belah.. beli gadget mahal apa segala.. 

CCRIS atau lebih dikenali sebagai Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat dengan kerjasama Bank Negara akan menyenaraihitam peminjam ingkar. So, kalau kau nak apply loan tuk rumah, kereta, dll mmg kena BLACKLIST terus.. tpi kalau kau ni dengar cakap patuh dengan PTPTN kau bayar bersih every month insyaAllah segala loan kau akan diluluskan. aku dgr rmi kwn2 aku dh start dpt surat cinta dr PTPTN.. yaka? n rmi lg yg belum dpt kerja tetap.. so aku sarankan korng kol pegawai PTPTN korang n bincang sal jadual pembayaran korang.. please.. jgn tangguh2.. kalau bendalah ni jadi seriusly korang akan sengsara.. 

bagi aku perkara mcm ni ada PRO and CONS dia.. rmi yg pinjam PTPTN ni adalah dr kalangan org yg kurang mampu dr segi duit..  so PTPTN ni amatdiperlukan oleh mereka.. ya aku phm tak semua ibu bapa ada kemampuan nak byr yuran pengajian.. dgn CCRIS yg akan ada ni akan menyukarkan lg mereka2 yg x mampu nk byr balik.. org dh susah kau nak susahkan lg ke PTPTN????

anak2 yg ada mak bapa yang sanggup nak bayarkan yuran tu jgnlah memajalkan tangan anda tuk memohon juga ye.. dr apa yg aku nmpk skrg ni.. mostly cakap xnak susahkan mak bapa.. tiap2 bulan xnak minta duit dgn mak bapa tpi once kau dapat duit PTPTN tu kau berbelanja sakan.. smpi pertengahan sem kau dh pokai.. and last2 kau minta jgak duit mak bapa kau.. dh abis bljr tu.. dpt surat cinta kau suh jgak mak bapa kau tlng bayarkan.. kalau kau nk bayar balik xpala.. kau x kesian langsung ke kat mak bapa kau tlng byrkan.. sampai ke sudah tetap jgak kau susahkan mak bapa kau.. tolong fikir n bincang bebaik dgn mak bapa kau sal PTPTN ni.. ni bukan perkara memain ni.. ni duit ni.. kau ingat sng ke nak cri duit??
lagi satu kalau dh memandai nak pinjam duit.. kau pandailah jgak bayar balik.. jgn nak bising..

aku dah lama nampak PTPTN ni walaupun bagus utk masa sekarang tapi ia adalah malapetaka utk masa akan datang.. kau kena bg pinjam 20k kau bayar 26k..(contoh) gila byk bunga dia.. katanya utk pegawai yang uruskan bendalah ni.. kononnya.. kira mcm student yang pinjam tu bayar gaji kat pegawai2 tu la.. bukan septtnya free ka?? i dunno............ 

terus terang aku ni ditanggung sepenuhnya oleh BAPA AKU.. bukan aku ni anak orang kaya tpi bapa aku nekad juga nak bayarkan yuran2 pengajian n semua perbelanjaan aku.. termasuklah adik2 aku yg kat mesir n UiTM skrg ni.. biarpun smpi dia xmampu nak belikan seluar dalam utk diri dia sendri..(serius ni bapa aku cakap) sebab dia ckp PTPTN tu tipu.. dia xnak anak2 dia susah bila abis belajar.. keluar2 dr U.. PAP!! senarai hutang kau yang berlambak.. senanglah kau bayar kalau kau dpt kerja.. kalau kau susah nak cri kerja mcm mana?? dgn situasi sekarang yg susah sgt nak cri kerja yg sesuai dengan kelulusan kau.. tapi aku doakan semua kawan2 aku dpt kerja.. harap sangat2!! kesian aku tgk dgn orang yg pinjam PTPTN.. huhu.. 


ni hanya pendapat dr aku.. kalau korng ada pendapat lain.. let me be that way.. HAHA

#PrayForEgyptSyriaPalestin





Saturday, August 3, 2013

Snow Princess Cheese Cake

*saja nak buat nama tu gempak sikit*

Bahan-bahan yang diperlukan:
1) 1 buku Cheddar
2) 1 buku Phidelphia
3) 2 cawan tepung Optima
4) 4 biji telur
5) 1 sudu teh minyak masak
6) 1 sudu teh esen vanila
7) 1 tin susu manis

Cara-cara membuat:
(Sponge Cake)
- Masukkan tepung, telur, minyak masak dan esen vanila ke dalam mixer.
- Putar hingga putih dan sebati.
- Masukkan dalam oven dlm suhu 160C dan masak selama 30 minit.

KEK SIAP!!!

(Cream Cheese)
- Masukkan 1 tin susu dan 1 buku Cheddar dalam mixer.
- Putar sehingga sebati. Pastikan jangan berketul-ketul
- Kemudian, ratakan cream cheese ke atas kek yang dah siap.
- Parut cheese Phidelphia atas kek sehingga puas hati. HAHAHA

Cheese Cake anda siap!!


















*dah cuba 2 malam yg lalu n seriusly sedap!!!!

p/s : cream cheese tu boleh guna utk 3 biji kek

Selamat Mencuba!!

Friday, August 2, 2013

#Ramadhan24

Assalamualaikum w.b.t

Hari ini adalah Jumaat yang terakhir untuk bulan Ramadhan ini..
pasti ramai yg xda mood nak kerja.. xda mood nak belajar.. 
semua fikiran dh balik ke kampung halaman ye dok?
hahaha.. 
aku pun xda mood jgak nak buat kerja di opis ni..
dgn sejuk2 aircond ni buat aku nak fall asleep jak..
padahal nak kena present dgn Boss right after raya.. 
dahlah nak cuti balik kampung minggu depan..
ya.. arini last aku kerja before raya..
so mood nak balik tu mmg tahap maksima la.. infinity
hahaha..
n tak sabar jugak nak habiskan praktikal akhir bulan ni.. 
n aku hope sgt aku dpt bagi yg terbaik utk praktikal aku ni.. 
hope system aku boleh siap before aku abis..
ya Allah permudahkanlah..

sebenarnya bukan nak celoteh sgt pun.. 
just aku nak kongsi cerita.. 
muhasabah sikit.. eh banyak time bulan Ramadhan ni..
cerita ni masih fresh lagi dlm fikiran aku.. 

ada seorang Hamba Allah ni.. 
sekarang dia tengah mengalami masalah kewangan la..
after bajet2 tuk bagi duit raya dgn anak2 buah dia di kampung..
so duit mmg tinggal sikit la..
semalam.. dia ada jgak bg duit raya dgn anak2 kawan2 dia kat opis.. 
padahal duit dia dh nak abis.. 
kesian jgak tgk riak muka dia.. 
dia ckp : "xpala.. dah niat nak bagi.. bagi jela"
dia ckp lagi : "nak dapat pahala byk2 dlm bulan posa ni"
dia ada jgak ckp nak beli baju nanti bila dia balik KK tpi mcm x kesampaian jak hajat dia tu.. 

guess what??
tadi masa dia pi aktifkan kad bank Bank Rakyat dia.. 
kad bank dia hilang beberapa bulan yg lalu..
nikmat Allah yang tak disangka2 muncul tanpa dipinta tapi didamba..
saja jak dia nak tgk baki duit dia di bank tu.. 
dia memang yakin sgt xda duit dlm tu..
tu pasal la lama dia x perbaharui  kad bank dia.. 
dalam akaun dia ada beratus2 ringgit..
gembiranya diaaaa..
dia syak betul dia ada tak sampai sepuluh ringgit pun.. 

then i realise.. ini semua dr Allah.. 
hamba Allah ini tak pernah nak berkira2 dgn orang lain..
biar pun duit xda.. dia tetap nak bg dgn org..
sikap pemurah yang ada dgn dia buat rezeki dia tak pernah putus2 dtg dr Allah..
even dtg sikit2 pun dia tetap syukur..
Ya Allah hebat betul org seperti ini.. 
kagum dgn dia..
sebak jgak sbb dia cerita dgn penuh gembira..
riak wajah pun mmg nampak..
happy for her.. :)
may Allah bless u more n more dear :)

there.. a lot of muhasabah for this Ramadhan!! :)