Followers

Wednesday, November 16, 2016

Kenapa Pilih Hong Kong?

Kenapa pilih Hong Kong sebagai salah satu destinasi percutian?

Skemanyaaaa. Ha ha ha.

At first, aku tak sangka plak akan dapat menjejakkan kaki ke luar negara pada masa yang terdekat. Desakan hidup kadang membuat kau fikir bukan takat dua kali tapi berjuta-juta lemon kali untuk fikir adakah patut kau belanjakan harta sepencarian kau untuk travelling. Hahaha. But then, Syukur Alhamdulillah. Allah kurniakan kami sekeluarga rezeki untuk jalan-jalan di tempat orang after so many years. Last time, kami jejak Bandung dan Jakarta. Aku masih Tahun 1 Degree tym tu. 

So, Baba decided untuk bawa kami semua jalan. So, aku sebagai pembeli tiket like always (Tiket balik cuti semester adik-adik aku pun aku beli. Mmg dh menjadi tugasan utama), mencari tiket murah dan ada yg direct flight. Yala. Malas nak cari tiket transit KL. So after cari punya cari, we decided untuk ke Hong Kong. Time tu aku rasa mcm awkward sekejap. Apa yang ada di Hong Kong??? Apa yang best?? Ikutkan hati mau jak aku beli tiket ke Korea, tapi apakan dayaaaa. Tiada direct flight. 

So memulakan pencarian. Just google for it. Dan mmg rmi rakyat Malaysia yang melancong ke HK. Tempat menarik pun banyak juga. Aku just baca semua entry di setiap blog. Dan wallahhhhhh. Siap initerary untuk HK. Later aku akan kongsi. Dan aku sebenarnya ada juga merujuk kepada Running Man di HK. Dan antara yang aku mau pigi adalah BIG BUDDHA di mana Running Man mencari Golden Dragon (aku lupa dah episod berapa).

Berbalik kepada soalan. Kenapa Hong Kong??

So berdasarkan pengalaman aku, aku SANGAT SANGAT MENSYORKAN ANDA ANDA SEMUA untuk bercuti ke HK. Kenapa?

1. PERBEZAAN BUDAYA

Budaya kita dengan budaya org HK ni mmg berbeza. So why not? Pilih tempat yg berbeza sedikit. Bahasa lain. Budaya lain. So ada rasa cabaran di situ. Kau nak bercakap, bertanya pun mmg susah sbb mostly org HK nda pandai cakap ENGLISH !! Teringat kisah dgn owner apartment kami, aku tanya lain dia jawab lain. Dan last2 aku mengiyakan jak apa yang dia cakap. 

2. KEMUDAHAN PENGANGKUTAN AWAM

Sebelum book apartment or hotel, pastikan dkt dengan MRT. Selalunya org akan pilih area Tsim Tsa Shui, Jordon dan Mong Kok. Kami pilih apartment di Mong Kok, yg berdekatan dgn Mong Kok MRT. So pilihlah mengikut kesesuaian dan kemampuan. 

3. HUTAN BESI KONKRIT

Jujurnya, kalau aku berjalan ni aku lebih suka tgk alam semula jadi. Yala. Tapi masuk dalam hutan konkrit ni mmg satu pengalaman yg cukup menarik. Langsung tiada kau nampak satu hidupan liar yg ada. Kalau di KK ni ada jak kau nmpk kan. Di HK Island ni cuma ada tumbuhan dalam pasu shj. So panasnya lain mcm sikit. Kbetulan pula kami pigi dalam musim panas. Cuaca lebih kurang mcm di Malaysia jak. 

4. SYURGA MEMBELI-BELAH

Living cost di HK ni sangat-sangat tinggi. Apartment pun sangatlah kecil. Dapur hanya muat dua orang. Itu pun bergesel. Hahaha. So barang-barang pun sgtlah mahal. TETAPIIIII, ketahuilah bahawasanya, HK ni banyak market. Ada Ladies Market, Sneaker Street, Night Temple Market, dll. Ladies Market dan Sneakers Street di bawah apartment kami jak. Turun jak smpi sdh di Ladies Market, kau jalan ke depan sikit dan jumpa Sneakers Street. Kau boleh juga dapatkan beg-beg di HK. Kalau perempuan maybe dia akan bersetuju sbb kau boleh borang beg dengan harga murah sini. Tapi pastikan kau membeli di satu kedai shj kalau mau murah. Dan berhati-hatilah dalam menawar ya. Kalau ada intention mau beli jak kau menawar, kalau xda jgn pandai2 mau menawar. Hehehe. Ceta pasal Sneakers Street pulaaaa, aku xtau kenapa ramai sgt orang dalam kedai-kedai sepanjang street ni. Setiap hari. Weekdays pun. Semua kasut di sini adalah ORIGINAL dan lebih UPDATED berbanding Malaysia. DAN JAUH LEBIH MURAH berbanding Malaysia. Kalau convert pun masih lagi murah. So kalau anda peminat barangan berjenama bolehlah membeli di sini. Tidak akan rugi. 

5. FUN AND EXCITING

TBH, aku sebenarnya nda menjangka yg aku akan suka dengan HK. Teruja apabila kau masuk MRT sesak, keluar MRT pun sesak. Terasa setiap masa adalah peak hour. Rasa teruja lagi apabila kau memberanikan diri redah semuanya sendiri even kau xpenah jejakkan ke sini. Kau terpaksa usir segala kerisauan dan ketakutan yang kau ada time tu. Yang ini aku pasti semua akan rasa kalau berjalan ke mana-mana pun. Setiap tempat ada ceritanya sendiri. Setiap tempat ada budayanya sendiri. Hanya kau perlu siap untuk menikmatinya setiap saat. 

So meh aku belanja gmbr sikit. 

Kami di BIG BUDDHA

MRT
Jumpa di NEXT ENTRY !!


Monday, November 9, 2015

Diet Atkins


Agak tidak percaya sebenarnya apabila aku mengambil keputusan untuk memulakan Diet Atkins. Dulu tiap kali dengar pasal diet ni, hati berdetik "Aku takkan diet." I am a food lover. Jika ada sahaja makanan yang dilihat sedap dan menyelerakan, duit dalam simpanan tidak segan silu untuk keluar. Namun, ntah kenapa hati ini terdetik ingin berdiet. Mungkin sbb baju yang dipakai minggu lalu dipakai lagi terasa sempit. Hahaha. Itu mungkin salah satu pemangkin. Dan apabila aku menyuarakan hasrat ni group family terus Mama sokong.

Alhamdulillah, hari ini merupakan hari ke-9 aku berjaya melaksanakan diet ini. Actually kalau dikira hari ke-11 tapi atas sebab ingat kicap dan sos tu boleh dimakan untuk diet, jadi ndala clean diet aku laksanakan. Dan Alhamdulillah, I can feel the difference now. Hahaha. Ah! Belum tiba masanya untuk berpuas hati. Selagi tidak capai target selagi itu kena teruskan. First target adalah untuk turunkan berat sebanyak 15kg. Target selama 1 bulan jo. Mampukah?

"Usaha Tangga Kejayaan"

Bila ada keinginan, perlu ada usaha. Kalau mau kurus, kenalah berusaha menahan diri mengawal hawa nafsu. 

Ya. Aku boleh rasa berkurang. Baju dipakai dah longgar2 sikit. 

Tapi aku xkan berhenti smpi orang cakap "Eh kurus sudah kau." 

Hahaha. Semogalah berjaya kan.

Doakan aku. 

Saturday, August 29, 2015

Setahun Berlalu ~~

Bismillahirahmanirrahim. 

Alhamdulillah segala puji hanya bagi Allah. 

Setelah sekian lama tidak mencoret di dalam diari elektronik ini. 

Alhamdulillah. Setahun sudah berlalu. Lebih setahun sebenarnya sejak blog ini diupdate. Ternyata banyak perubahan yang telah berlaku dalam diri ini. 

Sepanjang setahun yang penuh dengan duri dan liku perjuangan yang ditempuh. Syukur Alhamdulillah. Aku melibatkan diri dalam persatuan yang bergiat aktif dalam membangunkan modul insan remaja di sekitar Sabah. Persatuan yang menjaga kebajikan masyarakat. Tidak sampai setahun bersama Persatuan Siswazah Sabah ini, aku dilamar untuk menjadi pemangku Setiausaha PSS cawangan Kota Kinabalu. Nyata. Apa yang Allah cuba katakan kepada aku? Nyata Allah itu tahu apa sebenarnya hati kecil ini mahukan. Tidak pada jawatan. Cuma ingin berbakti kepada Islam. Mungkin dengan cara ini Allah berikan aku peluang dan ruang untuk berbakti kepada Islam. He knows everything. Alhamdulillah. Allah pertemukan aku dengan sahabat-sahabat yang hatinya sudah terpaut utuh dengan perjuangan Islam itu sendiri. Sungguh ia memberikan aku pemangkin semangat untuk meneruskan perjuangan ini walaupun pada mulanya aku bersendiri. Tanpa ada insan yang aku kenali di dalam persatuan tersebut. Sekadar berteman di muka buku, sekadar pernah dengar nama-nama mereka di bibir sahabat yang lain. Perkenalan tanpa pertemuan. Teknologi zaman kini punya kerja. Haha. 

Kemudian. Aku berjaya menghabiskan pengajian dalam bidang Sains Komputer (Kejuruteraan Pengisian) pada November lepas. Terkandas dalam akademik seperti sudah sinonim denganku. Haha. Extend 1 sem la katakan. Kemudian menghabiskan 6 bulan sebelum graduation dengan travelling ke Korea, Brunei dan Indonesia. Agak tidak teratur sebenarnya. Kemudian, all of sudden jadi guru ganti di SMK Limbanak, Penampang. 

Kemudian, tetap bergiat aktif dalam PSS dan Nisa' Sepanggar. Di sini aku belajar berpersatuan. Agak berbeza dengan alam kampus. Yang ternyata di luar ini lebih santai namun kerja tetap jalan. Walaupun 2 3 orang yang bergerak tetap sebuah program dapat dilaksanakan. Kerana apa? Kerana rasa amanah dan tanggungjawab yang dipikul itu lebih penting daripada rehat tidur di rumah. Sungguh. Kau boleh saksikan di sini. Pegang pengisian tapi backup tugas makanan. Pegang media tapi backup penyertaan. Persoalan yang sering hadir. "Kalau bukan aku, siapa lagi?"

Kekangan untuk keluar juga ada. Setiap hujung minggu ada sahaja aktiviti. ada sahaja program. Sampai Mama dan Baba tegur. Masa bersama keluarga kurang. Mahu menjaga perasaan ibu bapa itu payah. Kena berhati-hati agar mereka tidak berkecil hati. Biar aku melangkah keluar dari rumah untuk Islam mendapat redha Mama dan Baba. Mungkin mengambil masa yang lama untuk memberikan mereka rasa faham dengan keadaan aku. Keterbatasan itu hanya seperti paku di jalanan yang hanya kau perlu berhati-hati dan mengalihkannya. Orang lain lagi hebat ujiannya. 

Ternyata sepanjang perkenalan aku dengan sahabat-sahabat ini, memberikan aku rasa syukur atas nikmat dan rezeki yang Allah berikan sepanjang aku menumpang di bumi Allah yang penuh hikmah ini. Biarlah rasa syukur itu aku simpan untuk diriku. Tidak perlulah diceritakan di sini. Hehe. 

Januari 2015. Bermulanya tugas sebagai Setiausaha PSS Kota Kinabalu. Dan dalam masa yang sama memegang Bendahari Nisa' Sepanggar di samping menjana ekonomi Nisa' Sepanggar. Saat ini sudah 8 bulan aku pgg jawatan S/U tersebut. Masih banyak yang perlu diperbaiki. Banyak perkara yang perlu dipelajari. 

Mac 2015. Sekali lagi dilamar. Dilamar menjadi Timbalan S/U 2 PSS Pusat. Terduduk juga menerima lamaran ini. Mampukah aku? Amanah Allah ini cukup berat dan besar. Duduk bersama mereka yang berpengalaman mungkin dapat memberikan aku satu ilmu kesetiausahaan yang baru. Dan nyata banyak yang aku sudah pelajari dari taiko2 PSS. Syukur Alhamdulillah. 

Moga apa yang dipelajari dapat disematkan dalam jiwa dan mempraktikkan dalam seharian. Haha. 

Aku juga sempat menjejaki bumi tarbiyyah, Terengganu dan Kelantan. Terima kasih kepada #GengDapurKeRusila dalam menjayakan musafir kali ini. Dan dalam musafir itu, aku dapat mengenali mereka dengan lebih dekat. Hehe. 

Mei 2015. Menghadiri interbiu bersama seorang Sahabat untuk menjadi Assistant Coordinator Project di UMS. dan Alhamdulillah, Allah memilih aku untuk mendapat kerja tersebut. Setelah berbulan2 menjadi bambongan. Maka bermulanya hidup aku sebagai orang yang makan gaji. Pigi kerja jam 8 pagi. Pulang jam 5 ptg. Sungguh memenatkan. Nyata sebuah pengalaman yang cukup mengajar. 

And bulan 10,11,12 ni akan menjadi hectic month of all. Dengan jadual yang ada sudah di tangan, maka berbusyan lah aku sepanjang bulan itu. InsyaAllah. Moga dipermudahkan. 

MASTER? Still on thinking mood. Moga Allah berikan petunjuk. Aku ni agak kurang baik dalam akademik. Untuk sambung pengajian give me a thousand of thought to think. Haha. 

Setahun yang berlalu dengan penuh kenangan dan hikmah. Allah hadirkan sahabat-sahabat yang hebat di sampingku. Mereka yang sentiasa memberikan nasihat dan pandangan. Mereka yang faham tanpa perlu aku katakan apa-apa. Terima kasih sahabat. 

Sedikit gambar utk tatapan. Mereka ini lah penguat aku. 



p/s: terima kasih kepada stalker blog ini dan kemudian memberitahu. throwback habis dalam blog ni. dan keinginan untuk menulis muncul lagi. thx shbt !

May Allah bless. 

Jom bersiap ke Qiamullail Perdana PSS & KRU Kota Kinabalu !

Thursday, April 17, 2014

Korea Trip: Departure and Arrival

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Dapat juga aku berpeluang untuk menjejakkan kaki ke bumi Running Man. Sebulan telah berlalu, tapi segala memori di sna masih tersemat kemas dalam ingatan aku. Mcm baru balik smlm jak. Haihh. I miss Korea so much!!

Well. Kali ni aku kena bawa oleh makcik aku. Actually, aku kena bawa sbb laki dia nda dpt ikut sbb hal kerja. Tapi di saat-saat akhir, laki makcik aku dapat ikut. So, kira rezeki aku la kena bawa pi sna. Alhamdulillah! Sementara blm ada kerja ni.. boleh la aku jalan2 kan. Hehe.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Flight kami dr KL - Incheon jam 11.40 mlm hari Jumaat. So sampai di Korea pagi hari Sabtu la. Flight kami dr KK sebelah petang. So pagi tu, adalah masa untuk check apa lg barang yg mau dibawa. Hari yang ditunggu pun tiba. Yala. Aku dan makcik aku kemain lagi. Siap buat countdown bila nak pigi. Dari 2 bulan sebelum sampailah ke hari kejadian. Mcm dalam mimpi pun ada jgak bila aku bersiap nak gi Airport aritu. Gilerrr best perasaan tu kan.

Excited!


Sempat lagi adik-adik sepupu aku ni bergambar d banner MH370. Kejadian yang berlaku 2 minggu sebelum kami ke Korea.
#PrayForMH370

Check In! Check In!

Tunggu flight!


 Inilah first time aku ke Luar Negara melalui pintu gate perlepasan antarabangsa KLIA. Sebelum ni kalau gi Indonesia ambil AirAsia dr KK jak. So, perasaan eksited ada terlebih sikit. Hehe.

Famili Makcik Aku. Ni ktrng dah nk masuk gi KLIA2.

Aymaan eksited!

Aleeyah pun eksited jugak!

We love Malaysia Airlines!

Minta puji kunun2 mcm di London

Waiting for Aerotrain

First time naik Aerotrain
kami sampai di KLIA dalam jam 4 ptg. So ada 6 jam lebih lagi utk flight ke Incheon. Lama menunggu jak bha kami ni. So kami lepak2 la dulu.

isi perut. lapar betul sudah ni.






Punyala lama nak tunggu jam 11 tu kan. Sepanjang menunggu, aku pun cuba try test la kamera makcik aku. Aku diamanahkan untuk pegang kamera tu. So budak2 ni la jadi mangsa aku. Byk lagi gambar sbnrnya tapi aku malas nak upload semua. Mls menunggu loading. Xpenyabar sungguh aku ni! HAHA


To Seoul we go.........!!
My ticket!!


 Tym menunggu tu, aku malas nak ambil gambar dah. Yala.... masing2 dah muka nak tdor kan. Aku ni menahan jak mata tu bha. Dalam kapal pun aku x ambil. Sbb letak kamera dalam beg. Malas la nak keluarkan. Hp pun aku tutup dan simpan. Mengantuk betul. Tapi sebab banyak sgt movie, aku layan la 2 buah movie. Jam 3 baru aku tertdor. Hehe.

TIPS: KALAU NAK NAIK KAPAL YANG AMIK MASA YG AGAK LAMA NAK SAMPAI DESTINASI TERUTAMA SEKALI MALAM ELAKKAN  PAKAI CONTACT LENS, KECENDERUNGAN UTK TIDUR SGT2 TINGGI! HAHA NO NEED TO BERGAYA SANGAT, SIMPLE CUKUP, JUST PAKAI T-SHIRT PUN OK, NO HEELS NO BOOTS, PAKAI FLAT SHOES CUKUP, BOLEH BUKA TYM SLM FLIGHT NNT.


Alhamdulillah dah sampaiiiiiiiii!! Jam 6 kami dah selamat mendarat di Lapangan Terbang Incheon! Even dalam bangunan pun sejuk. Mebi sbb aircond kot. Xramai orang. So nak keluar dr airport pun nak ambil masa dalam 30 minit jgakla. Aku btl2 x sangka dah jejakkan kaki ke Korea. 


Bila keluar tu, aku sempat lagi ambil gambar pintu keluar antarabangsa. Yala, banyak kan drama korea shooting dpn gate ketibaan. So aku pun terekcited lebih la katakan. Hahaha. Kami smpt lagi singgah 7 eleven beli Banana Milk. Byk blogger yang sarankan rasa minuman tu. Tapi xsmpt nak minum sbb Mr & Mrs Kwon sudah ada. 



Keluar jak dari mulut airport tu, terus automatically badan aku gigil. 3 DARJAH CELCIUS kotttttt!! Terus macam dalam drama-drama Korea. Ada asap keluar dr mulut. Bukan 1st tym bagi aku la. Sllu kalau g kundasang, keluar je asap dr mulut kalau sejuk btl. Cuma eksited lebih sbb continously keluar asap tu. Nda berhenti even kau minum air panas pun. Haaaa. Mmg aku suka cuaca sejuk ni. Nak tinggal di Korea boleh? eh? 

This is Mrs Kwon. Nice to meet u :) 
Dari Incheon ke rumah Mr Kwon ambil masa dalam 45 minit jugaklah. Jalan besar highway. Dari jauh kau bleh nampak jambatan-jambatan. Smooth jak jalan tu. Kita pun relax dalam kereta. Nak tdor tapi sbb pemandangan luar biasa di luar so aku snap la gmbr. Excited la katakan. Hehe. 

Nah! Nikmatilah permandangan di sna!









Motif? Sbb aku nampak van putih tu. Sllu kalau cermin gelap mcm tu, van artis. Haha. 


Sekian sahaja presentation saya pada hari ini. EH? mcm pembentangan FYP je. HAHA

Belum habis lagi. Ada sikit lagi. Lamanya aku nak smpi rumah Mr Kwon kan. Nak dekat 24 jam aku travelling wehhh. Penat!

Bila dah sampai rumah tu, tibalah sesi bagi saguhati dari Sabah, Malaysia. Hepi betul Mr & Mrs Kwon. Aku xda contribution dalam sagu hati ni. Yala. Manala ada duit kan. Aku just senyum dan snap gambar dorang. 


Dalam jam 9 pg jugaklah aku selesai mandi dan tertdor atas katil. Kroh kroh kroh. Rehat 2 3 jam pun ckupla. Kroh Kroh Kroh.