Followers

Thursday, July 18, 2013

Roti Lapis Daging Cincang - Resipi Mama

Bahan-bahan Utama :
- Roti (ikutkan suka nak berapa)
- Daging Burger (Daging Cincang pon boleh!)
- Black Pepper (Serbuk Seri Aji) *boleh je nak guna apa2 serbuk pun..asalkan black pepper*
- 200ml Fresh Milk
- 3 biji Telur
- 2 biji Bawang Putih
- 1 biji Bawang Besar
- Slice Cheese
- Cheese Cheddar
- Tomato

Cara-cara:
Untuk Roti
- Campur fresh milk 200ml dgn 3 biji telur. Sebatikan. *ikut berapa roti yang anda nak masak.Makin banyak roti makin banyak fresh milk dan telur diperlukan*
- Celup roti dengan campuran tersebut. *celup habis ye*

Untuk Daging Cincang
- Daging burger dipotong kecil-kecil. *supaya senang nak blend kan nanti*
- Hiris separuh bawang besar. *tak nak letak pun xpe*
- Blend sampai daging hancur seperti daging cincang.
- Panaskan kuali.
- Tumis bawang putih dan bawang besar. *Tngu sampai naik bau bawang"
- Masukkan daging. Sebatikan.
- Masukkan black pepper. Secukup rasa ye. *Jangan terlalu banyak. Jangan terlalu sikit. Sesuai dengan kuantiti daging*
- Masukkan garam secukup rasa.
- Sebatikan. 

Kemudian.......
- Ratakan butter di atas loyang anda. *letak..nnt roti melekat dengan loyang tu*
- Susun roti yang sudah dicelup tadi di atas loyang.
- Letak daging yang sudah dimasak tadi atas roti. 
- Letak slice cheese.
- Letak Tomato.
-Letak roti yang dicelup lagi,
- Kemudian parutkan cheese cheddar dia atas roti tersebut.

Then panaskan oven setinggi 180C. Bakar selama 30 minit
SIAP!!


Tuesday, July 9, 2013

My Ramadhan CheckList (Simple Jak Bah)

Assalamualaikum wbt.....
Alhamdulillah.. Allah masih memberi peluang kepada kita untuk bersama-sama meraikan bulan yang penuh barakah ini.. 
Moga kita semua mendapat manfaat dari bulan ini.. 
Take all the oppurtunity to gain some pahala in this month full of barakah..
InsyaAllah..

Di sini saya share checklist untuk kegunaan kita semua pada bulan ini.. 
Salam Ramadhan 1434H :)