Followers

Tuesday, November 3, 2009

Al-Quran is Everything..

Apabila berhadapan dengan golongan ateis, perkara utama yang mereka pertikaikan ialah kewujudan Tuhan. Mungkin bagi seorang Muslim yang tidak mempunyai pengetahuan yang cukup, sukar untuk berhujah dengan mereka. Tambahan pula ateis bukanlah golongan yang menerima hujah wahyu yang tidak dapat dilihat dengan mata dan akal mereka.

Namun berbeza dengan seorang ahli perubatan moden, Dr. Danial Zainal Abidin. Bagi Dr.Danial, tidak sukar untuk menjawab hujah2 golongan ateis yang mempertikaikan kewujudan Tuhan ini.

"Pertama sekali, saya ingin mengajak mereka melihat bumi yang mereka pijak dan langit yang dijunjung ini. Tidakkah mereka terfikir siapakah sebenarnya yang mencipta langit dan bumi ini? "Siapakah sebenarnya yang menghidupkan tumbuh-tumbuhan, haiwan dan manusia yang mendiami bumi ini?"

Kami memberitahu Dr. Danial bahawa golongan ateis ini selalunya berhujah menggunakan teori-teori sains, misalnya teori Big Bang yang telah mewujudkan alam ini. Jadi, bagaimana kita mahu menjawabnya dengan hujah al-Quran? "Ya. Memang benar teori Big Bang menjelaskan tentang teori kewujudan alam. Namun kita harus ingat, Allah s.w.t. lebih dahulu menceritakan tentang kejadian alam ini di dalam al-Quran.

"Teori Big Bang ini mula diutarakan oleh Albert Einstein pada tahun 1915 manakala al-Quran telah diutuskan oleh Allah sejak 1,500 tahun dahulu.

"Kajian yang mereka buat menunjukkan langit dan bumi ini pada asalnya bercantum. Namun pada suatu ketika berlaku letupan yang kuat dan alam ini mengembang. Selepas itu, ia menyejuk sehinggalah akhirnya lahirlah bintang-bintang dan planet. Maka dengan itu terbentuklah bumi dan langit yang terpisah seperti hari ini."

Menurut kajian ini juga, apabila berlaku pengembangan pada suhu yang tinggi, maka selepas itu ia akan menyejuk pula. Keadaan ini memungkinkan lahirnya proton dan neutron yang seterusnya membentuk nukleus.

"Kemudian nukeus ini bercantum dengan elektron dan seterusnya lahirlah atom hidrogen dan helium. setelah berlalunya peristiwa Big Bang itu, maka gas2 hidrogen dan helium ini bercantum lalu melahirkan gumpalan2 asap. Gumpalan asap inilah yang selepas melalui pelbagai proses selama berbilion-bilion tahun, telah melahirkan bintang, galaksi, planet serta bumi.

"Jadi jika kita lihat sepintas lalu, proses ini mengukuhkan lagi teori Big Bang yang menyatakan bahawa alam ini pada asalnya bercantum, kemudian ia dipisah-pisahkan dan juga mengesahkan teori yang mengatakan kejadian langit dan bumi daripada asap.

"Namun kita harus sedar, penemuan saintis dalam membuktikan kebenaran teori Big Bang ini sekali gus membenarkan pernyataan Allah dalam al-Quran. Kalau kita lihat surah al-Anbhiya' ayat 30. Allah ada menyebut;

"Adakah orang kafir itu tidak mengetahui bahawa langit dan bumi ini kedua-duanya dahulu suatu yang padu, kemudian kami pisahkan antara kedua-duanya. Dan daripada air kami jadikan segala sesuatu yang hidup."

"Seorang sahabat Rasulullah bernama Said bin Jubair mentafsirkan ayat ini menerangkan bahawa suatu ketika dulu langit dan bumi ini bercantum. Apabila langit diangkat oleh Allah maka terzahirlah bumi dan seterusnya berlakulah pemisahan."

Begitu juga tentang kejadian alam daripada asap. Dalam surah Fussilat, ayat 11 Allah berfirman: Kemudian dia menuju ke langit dan langit pada masa itu berbentuk asap lalu dia berkata kepadanya dan bumi, 'datanglah kamu berdua dengan tunduk atau terpaksa'. Kedua-duanya menjawab, 'kami datang dengan tunduk (patuh)'."

Kedua2 ayat Allah ini, kata Dr. Danial, bukan ashaja menceritakan terlebih dahulu tentang alam yang berasal daripada asap, malah ia sekali gus menolak hujah yang mengatakan kejadian langit dan bumi itu berkonsepkan kebetulan dan kemungkinan.

Ini kerana di dalam ayat ini menjelaskan kedatangan langit dan bumi itu berasaskan kepada kepatuhan mereka hasil perencanaan Allah s.w.t. Ini menunjukkan kejadian ini teratur dan sistematik. Sudah tentu ada pihak yang mengaturnya iaitu Allah s.w.t.

Kami menyebut kepada Dr. Danial, mungkin kesamaan ini belum mampu menjawab hujah golongan ateis ini yang mengatakan Tuhan tidak wujud.

Begini jawapan Dr. Danial: "Kita kena faham, al-Quran yang kita rujuk itu telah diutuskan oleh Allah sejak 1,500 tahun yang lalu. Sedangkan teori Big Bang baru muncul pada tahun 1915, tidak sampai seratus tahun yang lalu.

"Teori ini bukan sesuatu yang perlu diimani, tetapi ia telah membuktikan kebenaran al-Quran yang disebut 1,500 tahun dahulu lagi."

Malah perkara ini diakui sendiri oleh Profesor Yoshihide Kozai dari Universiti Tokyo yang juga merupakan pengarah National Astronomical Observatory.

Apabila Profesor Yoshihide mengkaji ayat2 al-Quran tentang peristiwa kejadian alam dan membandingkan dengan teori2 sains yang ditemui, kuasa peringakt tertinggi yang melihat kejadian alam ini.

Beliau juga menyatakan kekaguman dengan al-Quran dan menyatakan bersedia untuk menjadikan al-Quran sebagai bahan kajian bagi menjawab pelbagai persoalan yang ditimbulkan masyarakat.

Malah Profesor Alfred Kroner, pakar geologi dari Johannes Gutenberg University, German juga mengakui kebenaran al-Quran. Terima kasih atas penerangan Dr. Danial. Namun satu persoalan lagi yang kerap dimainkan oleh golongan ateis ialah, kenapa Islam mewajibkan penganutnya beribadah seperti solah dan puasa? Tidakkah itu satu bentuk paksaan dan mendatangkan keburukan?

Kalau benar Islam berjaya membuktikan kebenaran sains melalui al-Quran, kenapa mereka disibukkan dengan ibadah sahaja? Persoalan ini juga selalu mereka mainkan dan dijadikan alasan mengapa mereka tidak mahu beragama.

Mudah sahaja jawapan Dr. Danial. "Solah yang dilakukan umat Islam juga ada manfaatnya daripada segi sains kesihatan. Walaupun mereka mungkin melihat tunduk bangun sahaja dalam solat, tetapi mereka harus tahu dnegan cara itulah akan menyebabkan otak manusia yang bersembahyang menjadi cerdas.

"Saya mengesyorkan golongan ini membaca buku The Brain Book karya Peter Russell yang menceritakan bahawa otak manusia akan beroperasi tujuh peratus lebih cepat dan 14 peratus lebih tepat sekiranya kepala mereka berada di bawah.

Malah kata Dr. Danial, pakar otak dari Barat bernama Win wenger sendiri mengakui dalam bukunya How to Increase Your Intelligence bahawa aktiviti membalikkan badan dari atas ke bawah akan meningkatkan kadar oksigen di otak sekali gus ia akan menyebabkan manusia tersebut sihat dan cerdas pemikirannya.

"Sebenarnya banyak lagi bukti2 kewujudan Allah yang akan ditemui apabila kita mengkaji al-Quran dan membandingkan dengan penemuan2 sains," terang Dr. Danial yang mencatatkan kajiannya mengenai perkara tersebut di dalam beberapa buah buku yang kini sedang laris di pasaran.

Sumber:www.iluvislam.com.my

Cerita dari Hati

pagi2 lg aku dh bgn..Pas solat subuh tadi aku smbng bca novel Cerita dari Hati..sedikit sbyk novel ne wat aku sedar..w'pun byk kelemahan dlm novel ne..tapi sedikit sbyk wat aku rasa tenang,tau bgaimna nak atasi ujian Allah..

Bru aku sedar aku ne khilaf tntng agama Allah ne even aku beskola agama dulu..i2la kata org ilmu di dunia ne xkn abes w'pun hingga ke liang lahad..

Aku percaya Allah i2 ada..aku laksana suma perintahnya dan insyaAllah aku jauhi segala larangannya..cuma wahyu Allah yg utama 2 aku abaikan..Setelah aku baca novel ne..aku sedar Al Quran 2 ada semuanya..ternyata sesuai untuk dijadikan sbgai panduan hidup..Aku mmg membaca Al Quran..dah 5 kali aku khatam sepnjng hidup aku ne..sikit kn??

hee...

xsangka plak Al Quran menjadi rujukan para saintis yg terkenal seperti Profesor Yoshihide yg merupakan saintis Universiti Tokyo yg jga merupakan Pengarah National Astronomocal Observatory..dia tidak menafikan bhawa al Quran 2 sbgai rujukan untuk dia mengkaji kajiannya..Subhanallah~

xlama lg nak masuk kolej dah..nak msuk sem 2..aku uda set mind aku nak truskan jihad d jalan Allah..xsangka cuti kali ne aku dpt input yg berguna skali..even cuti ne pling merelaxkn jiwa aku..

baek aku tulis suma rncngan aku dlm buku..

Ya Allah bantulah hambaMu ni dlm membantu agamaMu..

Alhamdulillah...msa 2 minggu ne ckup untuk aku befikir semula tntng jawatan aku sbgai AJK surau di bumi KML..ada hikmah disebaliknya..

Surah al-Imran:ayat 104

"Dan hendaklah di antara kamu ada segolongan yg menyeru kpada kebajikan dan menyuruh berbuat makruf dan mencegah dari yang mungkar.Dan mereka itulah org2 yg beruntung"

Alhamdulillah..Allah gerak hati aku untuk msuk dlm golongan ini..

Monday, November 2, 2009

Nama ALLAH

Salam suma~
hurmmm...skrg ne aku bru jak smpi umah...4 ari 3 mlm aku kat KK(Kota Kinabalu)...ada program...

Dipendekkan ceta arr...aku naik flight ari 2(ada tiket free bha)...naik maswing...a bit windy...
mau termuntah gak la tapi aku bukan jenis yg mudah muntah...dpt gak tahan...
penerbangan 2 cuma amik masa setengah jam..jap je..

Aku duduk kat tingkap..xda org sebelah aku..snang ckit nak begerak bebas..aku amik peluang nak meneroka pulau Borneo 2 dari udara..Subhanallah~cantiknya..aku gak dpt menjejaki jln2 yg aky jalani spnjng jln darat untuk menuju Labuan(jln pi menumbok)

Aku perhati jak la ke bawah..

Subhanallah~
Aku nmpk arus air di laut 2 membentuk nma Allah..aku pejam mata aku then mmg sah bentuk nama Allah..terharu rasanya..makin aku teruja bila ada 2 nama Allah terbentuk..Subhanallah~

huu...tp sayangnya..xbwa kamera la plak..ptut arr hati ne tergerak nak bwa kamera..pa bleh wat..

Akhirnya smpi gak aku di sana..
Alhamdulillah~

Tuesday, October 27, 2009

L.O.V.E.

LOVE??CINTA??

hehe...tga bowrink ne...so xtau nak wat pa...so nak ceta sal cinta...

well...cinta...everyone had they own love...right??
cinta ne...umum...
Cinta pada Allah
Cinta pada Rasul
Cinta pada diri sndri
Cinta pada parent
Cinta pada adik beradik
Cinta pada kwn2
Cinta pada sapa2 jak la...


Cinta ne anugerah Allah or 1 nikmat yg Allah anugerah kpda hambaNya. Dlm mcm2 bntuk manusia trima tanpa sedar atau x...btul x?? Cinta xbleh dibeli oleh wang even kta ne kaya cmna pun.

Tapi sya nak spesifik kn cinta ne kpada cinta sesama insan or lbih tepat lg cinta antra Adam & Hawa.Bohongla sya kalo xpenah meminati sapa2.Ofcozla ada...mustahil wanita yg pnya hati ne xpenah sangkut kat mna2 Adam dlm dunia ne.

Alkisah~
Dah nak PMR dh tym 2...suma org dok studi hard kat meja msing2. Ada sorang bdk laki ne, btul2 ngadap tmpt sya duduk. Bdak 2 MPP(p'lntikan dya 2 mgkn sbb kes dya tegur bdk pompuan kelas dya dulu yg xtutup aurat smpi pompuan 2 nanges n dya kna jmpa oleh guru disiplin kmi)...Dahsyat jgak kn...
Nma dya S(bkn nma sbnr).First2 p'knln kmi,aku x brapa suka kat dya.Mebi kes dya nangeskn pompuan sblh kelas aku kot...ntahla npa...
Then,roommate aku ne dok blkg dya jak tym 2(sblm ubahsuai kelas 4 studi week),well cm2 la dya ckp sal bdk 2...baek la,pndi wat lawak la...hurrmmm well tym 2 aku wat besala.

Tetiba hati aku ne diketukla,nak sgt tgk p'watakn S ne.Mula2 2 xda perasaan pa2 pun.Tp mata ne dok asyik jak tgk dya...Then mulala hati ne berbisik m'yatakan yg aku ne suka ma dya.Mau elak tp xdpt.Cinta itu terlalu indah.

Adui...sakit gak la hati ne bila merindu...Ada gak skali 2,skola kmi ne dilanda penyakit mata b'jangkit(rmi yg kna esp bdk PMR). Skali aku kena,then kna bg cuti seminggu so aku blikla Labuan(skola aku dulu d KK). Mau seminggu gak la xjmpa bdk 2. Then blik skola nak start blaja blik,dya plak kna. Pa bleh wat. Ujian...hehe...

Aku xpenah gtau dya sal perasaan aku ne. Malula. Nnt kna ckp perigi cari timba.Tapi, dlm masa yg sama cara aku ne bleh dikesan oleh kwn2 kalo dorng ckp sal S. Perasaan aku ne kna hidu. Malula jgak. Gosip antara kmi meletup. xtaula meletup cmna. hehe...

Tapi aku tetap nekad xnak gtau dya even dya tau aku suka sma dya. Malula. Kmi SMS,call...cm bdk2 laen gak la. Dya pun cm bg green light gak la. Then bila msuk form 4 kmi laen2 kelas. so,kmi jarang nak tegur2 cm dulu. urmm act aku pun jual mahal gak la...

Masa berlalu,perasaan aku t'hdap dya makin menebal even lma xbertegur. Cinta itu butala ktakn.

Smpila awal tahun form 5. Aku dpt hidu smthng laen dgn bestfren aku ne. Dya slalu ckp sal ex dya tp kmi xpenah tau pun sapa ex dya. Then, insye(also my BFF) gtau yg dya tau sapa ex kwn kmi 2. Dya ckp "btulla yg slama ne yg ieka rasa.Mmg S ex dya".

Well,hati sapa yg xremuk bila tau yg BFF sndri khianat kta.BFF sndri kapel dgn org yg kta minat.Bkn nak ckp xbleh kapel dgn org yg kwn kta minat.Juz,bgtaula...
xla org kat sini tngu jak org d sna.Hmpr b'bulan2 bnda ne effect ma aku.Rasa percya dgn kwn2 pun hilang. Bila t'serempak dgn dya malu bkn kepalang.Cm nak lari jak dr skola 2.Then t'srempak dgn pompuan 2 malu.Yala...aku mmg slalu ckp sal S dgn dya.

Tym 2 suma rasa simpati ma aku.Tp pa bleh wat kalo cinta di hati ne x berbalas.xknla nak paksa S 2 blas cinta yg lma pendam dlm hati aku ne.

Lama2...
Perasaan aku sma S hilang. Allah tolong aku.Alhamdulillah~

Cinta dgn Allah lg best!!!







Sunday, October 25, 2009

my life at KML

hurrmmm...
bru jak abes exam...juz a week ago...
bru nak start blog ne...
hee...

MATRIK???

mmg best...jmpa kwn bru from Sbah n S'wak...
my roommate 2 org dr Sbah...both oh them from same school n have same religion...
named Elina n Julica...

sorang g dr S'wak...Sri Aman...
Fika...hee sma jak kmi...Alhamdulillah...dia xpernah tngglkn ajaran Islam...

hurrmmm...
My Class...F1T3...
ketua kelas...Asmil...(kwn gdh Hani dulu)...
pen...Sandra...
lucu tul berada dlm kelas 2...adanya kehadiran sorang jejaka ne la....
nmanya Jekerison...from Sbah...
lucula...t'utama dlm kelas Mdm Kharol(tetiba rndu plak ma mdm)...Jeke slalu sakat mdm...mdm pun layan jak...

first2 2 aku stick ma Hani b4 dya msuk maktab...
syukur gak la Hani kuar..kalo x...xla aku pndi bersosial ma kwn2 kelas yg laen....
pas Hani kuar..aku makin rapat ma Zara,Curazon n Margerat...
esp ma Zara n Cura...hehe korea pnya pasal la ne...
hehe slalu ckp sal Korea la(SUJU n DBSK)...
tp pelajaran tetap d'utamakan...
hehe ^^...

Then exam pun mula...tym studi week 2 mmg la aku blaja berabes...huhu...
sekali jwb exam...Ya Allah...hanya Allah sja yg tau...mmg arr susah tp jwb mmg arr jawab...
Now,i juz tawakal ma Allah...

"Ya Allah...aku memohon kpadaMu ya Allah...semoga aku mendpt kputusan yg terbaik dlm PSPM dan dpt meneruskan pengajian untuk Semester II...amin..."