Followers

Thursday, July 18, 2013

Roti Lapis Daging Cincang - Resipi Mama

Bahan-bahan Utama :
- Roti (ikutkan suka nak berapa)
- Daging Burger (Daging Cincang pon boleh!)
- Black Pepper (Serbuk Seri Aji) *boleh je nak guna apa2 serbuk pun..asalkan black pepper*
- 200ml Fresh Milk
- 3 biji Telur
- 2 biji Bawang Putih
- 1 biji Bawang Besar
- Slice Cheese
- Cheese Cheddar
- Tomato

Cara-cara:
Untuk Roti
- Campur fresh milk 200ml dgn 3 biji telur. Sebatikan. *ikut berapa roti yang anda nak masak.Makin banyak roti makin banyak fresh milk dan telur diperlukan*
- Celup roti dengan campuran tersebut. *celup habis ye*

Untuk Daging Cincang
- Daging burger dipotong kecil-kecil. *supaya senang nak blend kan nanti*
- Hiris separuh bawang besar. *tak nak letak pun xpe*
- Blend sampai daging hancur seperti daging cincang.
- Panaskan kuali.
- Tumis bawang putih dan bawang besar. *Tngu sampai naik bau bawang"
- Masukkan daging. Sebatikan.
- Masukkan black pepper. Secukup rasa ye. *Jangan terlalu banyak. Jangan terlalu sikit. Sesuai dengan kuantiti daging*
- Masukkan garam secukup rasa.
- Sebatikan. 

Kemudian.......
- Ratakan butter di atas loyang anda. *letak..nnt roti melekat dengan loyang tu*
- Susun roti yang sudah dicelup tadi di atas loyang.
- Letak daging yang sudah dimasak tadi atas roti. 
- Letak slice cheese.
- Letak Tomato.
-Letak roti yang dicelup lagi,
- Kemudian parutkan cheese cheddar dia atas roti tersebut.

Then panaskan oven setinggi 180C. Bakar selama 30 minit
SIAP!!


2 comments: