Followers

Saturday, December 18, 2010

.:: Bandung 1st day ::.

Assalamualaikum~

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi diri ini masih dapat m'hirup udara dengan izinnya Allah.
Kini diri ini ada di bumi bertuah Indonesia.
Memang banyak sgt perbezaan antara Malaysia dan Indonesia.
Beda bangett!! spt langit dan bumi.
dari segi baik dan juga buruknya.
Pertama kali menjejakkan kaki ke bumi Indonesia ini memang best!
Apa lg kalo diri ini sahaja yg belum penah pi Indonesia dlm kalangan famili.
:: Babu Jimah, Babu Oni, Babu Lina, Mama, Nenek Wan n Babu Ieda ::
:: semangat mau pi Indon ya ::
:: cek in pun mau lama bha ::

Tym check imegresen aritu mmg lama sgt.
hampir dua jam.
mana lg mau tngu beg.
cek cabin luggage lagi.
capik!!
:: Bibi, Babu Lina n Aydeen :: muka kecapikan ::

Pastu....
kami disambut dgn kebisingan para2 driver yg offer bus.
tapi..hehe..
terpampang nama mama,'Rokiah Jaafar" dari jauh.
Perkenalkan Mas Adi.
(maaf.nggak ada fotonya.)
:: excited masuk bus ::

Then direct we go to Bandung.
Lamanya.
Suma yg ada dlm bus tidor.
Perjalanan yg jauh la katakan.
Kedengaran bunyi dengkur.
Bkn sorng jak.haha.
Capik bha tu.

Aku pun tdor juga.
Tapi kerana excited, tdor cuma sekejap jak.
Masa dibuang hanya dengan melihat suasana malam di Indonesia dari dlm bus.
Lalu Jakarta...xtau pa lg...pelik2 nama tempat di sini.

Tdor..bgn..tdor..bgn..
Mcm lama plak masa berlalu kan.
Sekali bgn.Kami berada di perhentian rehat.
Pi tandas jap.Terlalu sejuk dlm bus tu.hee.

Pa yg mengejutkan di sna.
Subhanallah!!
Tergamam seketika.
"pa yg besar ni?"
Ya Allah rupa-rupanya Masjid.
Kalo di Malaysia di R&R cuma ada surau jak kan.
Tapi di sini. Masjid terus.
Kagum dan bangga.
Dan pastinya ramai di dlm.
Terus fikiran melayang memikirkan betapa indahnya agama Allah di bumi Indonesia.

Kami sampai di kota Bandung jam 4.30 pg waktu Malaysia.
Di sini cuma lambat sejam dr Malaysia.

Pak Supirnya nggak tau dimana De Tropis yg bakal kami duduki selama beberapa ari.
Jadi kami tersesat sebenter kok.
Haha. (ngam ka?)
Tapi Alhamdulillah.ketemu jua guesthousenya.
Aku sarankan korang carilah tempat laen kalo nak bermalam di Bandung.
Tempat tinggal kami ne dlm kawasan perumahan.
Tempat menarik pun xda yg berdekatan.
So.surf the internet.
I don't know where the best is.
Cuba try Rumah Ebo.
Mahal ckitla dari De Tropis.
Subuh di sini awal.
jam 5.30 pg sudah terang benderang. Jam 6.00 org sudah berpeleseran mencari rezeki.

Jam 8.00 kami bertolak ke Pasar Baru.
Bukan jual ikan tapi barang keperluan spt baju,seluar,tudung da
n mcm2 lg.
Majet pastinya.
Berbeda dgn di Malaysia.
org2 Malaysia ikut peraturan tapi kalo di sini.
maen reda jak bha.
Nyilu aku rasa bila tgk kenderaan2 di sana jln punya men dkat.
xda signal.
xtgk blindspot.
hon.
pentingkn diri.
Tapi yg peliknya x accident.

Masuk jak pasar pagi.
my 1st impression.
Woww!!
besarnya!

Ramainya!
Cantiknya!
Putih mata.
Rugi kalo org xpi Pasar Baru.
Pelbagai brg bleh dpt disna.
Tapi Mama ckp Dasar 1 n Dasar 2 bahaya.
Ada penyamun sna. Guna pukau lg tu.
So sapa pi sna. Jgnla berani2 mau masuk jauh ke dalam.
Kalo nak jgak kat luar2 jak la. Pi la lantai 1 until lantai 7.
Lantai 8 foodcourt.
Lantai 12 surau.
benda pertama yg aku beli adalah baju tidor.
xda bju tdor bha. :D

Naik lantai 1.
alamak!
"akak,beli kenangan dr bandung kak."
Kiri kanan ada penjual (xda kdai) suruh kami beli brg2 yg dijual.
Bkn xmau tapi xminat.
Then masing2 beli brg yg dorng mau beli.
Pastinya susah mau atur 24 org dlm 1 masa.
Lg2 rombongan kami ne byk bdk2 ikut.
Syukurlah dorang xbetebiat sgt.

Naik lantai 2.
Baru jak best2 tgk telekung. (Lawa coraknya)
Tapi.....
sumanya terbantut.
Kami dikejar lebih dari 5 penjual paksa kami beli brg2 dijual mereka.
aduh pak..
Nenek Wan kena kejar oleh penjual air paksa nenek beli milo.
Penjual2 pujuk bdk2 beli air.
Pujuk kami beli keychain, beg.
Adeyh.malu sudah kami.
Suma org pandang.
Bising.
Babah marah uda.

Kami lari naik ke Lantai 8.
Makan.
Ini lg teruk.
Kami diserbu.
"Akak, ini set makanannya."
"Ini kak."
Ya Allah.jgnlah dekat.Ish!
Aku mau mkn bakso.
Diam.
"Akak, menunya."
"Ini kak."
Memaksa.
"Akak, mau ini?"
"Ini kak."
"Ini aja kak."
Allah.............
Sakit kepala.
Malu.Suma org pandang kami.
"Ma, mama jak la pilihkan."
Last2 aku mengalah.
Makan jak. Lapar uda ni.

Dorng berhenti bila kami uda putuskan mau mkn pa.
Gila memaksa ni.
So, sapa2 yg mau membeli belah di Pasar Baru.
Don't eat there!!
Amaran keras. Carilah tempat laen kalo xtahan dgn bising.

:: Babu Jimah :: selera pun hilang bha oleh besdia ::
:: Babah n Mama :: makan jak la pa yg ada ::
:: babu ieda, iera n bibi ::

Kami teruskan membeli baju.
Pastinya aku sakan membeli.
Hehe.
dis is my 1st tym bha.
double gitu.


Keluar jak dari Pasar Baru, suma penjual kejar kami.
Dari depan Pasar Baru tu smpi tempat parking bus kami. (Jauh lg tu)
Ya Allah.Aku bersimpati dgn dorang ni.
Mana ibu kendong anak minta sedekah.
Then kami naik bus tapi kan.....

dua org pemain muzik jalanan naik bus kami tanpa diundang.
Tapi kami dgr jak la dorng dendang lagu.
Bleh tahan gak sora pria tu.
Lau masuk AF pasti juara.

Then terus ke Rumah Mode.
huuu.tempatnya sungguh exclusive.
Suma org2 kaya Indonesia di sna membeli belah.
Mahalnya kalo ikut duit rupiahla.
Kalo duit RM pastinya murah dikit.
Hehe.
:)

:: Babu Oni :: posing jgn xposing ::


Then makan mlm di Pak Cik Met Ikan Bakar.
:: habis dimakan.licin gitu :: sambalnya pedas n sedap ::

:: Dah mkn posinglah kan ::

Bila sampai sna azan sudah berkumandang.
Owh ya.
Dlm perjalanan ke restoran tu.
Aku tergamam jap tgk byk motor parking.
Ada apa ni.Rupa2nya tmpt itu merupakan perkarangan masjid.
Tgk jam mau maghrib uda.
Subhanallah!!
Ya Allah.
Sungguh bertuah bumi Indonesia ini.

Sampai di De Tropis mau dkat jam 9.00.
Pak Supir sesat lagi bha.adeyh.
Rest.




No comments:

Post a Comment