Followers

Tuesday, May 31, 2011

.:: Kusut ::.

Assalamualaikum suma..
Alhamdulillah..Allah masih memberikan ana peluang untuk mencoret dlm diari elektronik k'sygn ana ne..:)

Alhamdulillah jgak dalam masa seminggu ana dpt abeskan 2 acara yg penting dlm diri ana..
gerak kerja n famili..:)

Alhamdulillah jgak Allah memberikan ana ujian.
Kali ne.ana bertemu dgn seorang min yg alhamdulillah agamanya ok.
tapi...

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik radhiyallahu anhu, pelayan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, dari Nabi Shalallahu ‘alaihi wasallam, beliau bersabda: “Tidak beriman seseorang di antara kamu sehingga ia mencintai milik saudaranya (sesama muslim) seperti ia mencintai miliknya sendiri”

(Bukhari no. 13, Muslim no. 45)

Ayat kat atas ne..
sinonim kan dgn diri kita..?
ana selalu kaitkannya dgn ukhuwah antara shbt2 ana.
hurmm..
tapi min ne gunakan ayat kat atas ini dengan menghalalkan couple before kawen.
ana amat2la x setuju dgn dya.
dya ckp couple tu salah satu usaha untuk mencari pasangan dlm hidup kita.
ana nak bidas tapi ana ne xpndi sgt dlm bab2 dalil n hadis ne.
siapalah ana ini jika dibandingkan dgn min tu yg telah memiliki byk ilmu agama.
Moga Allah melindungi kita suma dr perkara yg bleh menimbulkan sifat takabbur dlm diri kita suma.
Aminn ~

Bg ana.sms, kol, bercakap tanpa urusan yg penting adalah salah satu cara mendekati zina pada zaman IT ne.
btul x..?
Ia merupakan wasilah n jalan tuk melakukan perkara2 zina.

Firman Allah SWT, “Janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya ia adalah keji dan seburuk-buruk jalan.”

(Surah al-Isra’: 32)

Terus terang ana ckp bila min tu kol ana.ana rasa takut sgt.bergetar jiwa.xnak org tau langsung yg min tu tga kol.
yala..tym tu ana dikelilingi dgn shbt2 laen.
kalo mama kol ana stay jak dgn dorng tapi kalo min tu kol.
zupppp.....!!
ana bergegas minta diri.

Daripada al-Nawwas ibn Sam'aan r.a. daripada Nabi SAW baginda bersabda: "Kebajikan itu ialah keelokan budi pekerti dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam dirimu dan engkau benci orang lain mengetahuinya."

(Hadis riwayat al-lmam Muslim)
Ana tidak ingin mengikat sebarang ikatan dgn sapa2 lg.
Belajar dulu..
I have lots of thing that need to be done.
Ana nak isikan zaman remaja ana dengan perkara2 yg berfaedah supaya ana dapat menjawab pertanyaan Allah di akhirat kelak.

Lg 1..jgn mudah untuk menyatakan cinta n syg kepada bkn muhrim.
Ana paling pantang kalo ada org meluahkan perasaan mcm tu.
Luahkan saja perasaan cinta n rindu tu dgn Allah, Rasul, Ibu Bapa n famili.
Berapa kali kita luahkan rasa syg kita rasa rindu kita kepada Allah..?
kepada Rasul..?
kepada ibu bapa kita..?
berapa kali dlm seminggu..?
tepuk dada tanya iman anda.

Dalam mengambil sikap berhati-hati menjaga hati, kita bukan sahaja takut hati asyik membayangkan persetubuhan luar nikah. Malah, jagalah hati daripada asyik membayangkan perkara-perkara yang menghampiri zina daripada sekecil-kecil perkara seperti berhubungan, berjumpa, berpelukan, bergeselan dan sebagainya. Jika terus dilayan, hati akan terheret jauh dan makin jauh.

Biarlah ana tunggu saat itu.
InsyaAllah ana akan tau bila tiba saat perlu mencari calon suami ana nnt.
Ana terasa awal untuk melaksanakan tanggungjwab laen lg.
Ana xckp ana ne xda perasaan.
Ada...tapi biarlah ana n Allah sahaja yg tau.
untuk sekian kalinya.inilah first tym ana minat dgn seseorg tanpa gtau sapa2.:)
Sbb ana tau Allah akan dtgkan ana seorang suami yg sesuai dgn ana.
jadi watpa nak gtau org laen yg kita dok syok kat org sdngkan kita xtau sapa suami kita kelak.
blum tentu dya lg.
Biarlah kita mencintainya dlm diam..:)

Bukan ana ego..tapi inilah ana..
Prinsip ana..
ana pernah buat kesilapan yg besar dlm diri ana.
insyaAllah ana x akan lg mengulangi kesilapan itu.
May Allah bless.

p/s : dpt info dr blog fatimah syarha..:)..apa yg ditulis oleh beliau itu merupakan pendapat ana cuma beliau ada selitkan sedikit dalil n hadis.alhamdulillah..Allah sentiasa berada di pihak yg benar..












No comments:

Post a Comment